kaksosista

Tanskassa noin 2,5% syntyneistä lapsista on kaksosia. Suomessa vastaava luku on noin 1,5%. Kaksosia syntyy enemmän kuin 20v sitten ja se selittynee suurimmaksi osaksi synnyttäjien iän nousulla sekä hedelmöityshoidoilla.

Julkinen ”sääntö” sekä Suomessa että Tanskassa on, että hedelmöityshoidoissa siirretään vain yksi alkio. Tosiasiassa kaksi alkiota saa siirrettyä suhteellisen helposti molemmissa maissa – ainakin siinä tapauksessa kun äiti on 35v tai yli. Paljon varmasti käytännöt poikkeavat klinikasta toiseen. Minä sain aina kaksi kyytiläistä, sekä julkisessa sairaalassa että yksityisellä. Eikä tarvinnut edes vängätä.

Ottaisinko edelleen kaksi, jos saisin nyt valita? Kyllähän tämä yhden lapsen kanssa olisi vaan niiiiin paljon helpompaa. Vaikka meillä on suhteellisen helpot kaksostytöt, niin en minä vieläkään heidän kanssaan lähde kahvilaan kaverin kanssa juomaan lattea. En myöskään voi/viitsi lähteä yksin kaverin luo, joka asuu viidennessä kerroksessa ilman hissiä. Suomeen voin lentää vain miehen/toisen aikuisen kanssa niin kauan kuin tytöt ovat alle 2v. – sylejä tarvitaan nousuissa ja laskuissa kaksi. Nukkumaan menot ja heräämiset olisivat yksinkertaisempia kun ei tarvitsisi koko ajan yrittää saada kahta vauvaa samanaikaisesti nukkumaan tai heräämään. Sama syömisten kanssa. Eikä kenellekään voi viedä kahta vauvaa hoitoon muutamaa tuntia pidemmäksi aikaa.

Mutta. Minä olen 37v ja tuskin olisin lähtenyt hoitoihin uudelleen kakkosta yrittämään. Meille kaksoset oli lottovoitto ja jokeri samalla kierroksella. Vaikka kaksosvauvojen kanssa arki on joka suhteessa raskaampaa kuin yhden vauvan kanssa, niin kyllä tekisin kaiken uudelleen samalla kaavalla. Minun mielenterveyteni on pitänyt pystyssä perheelleen omistautuva mies. Hän osallistuu töidensä ohella ihan kaikkeen kodin arjessa eikä oleta minun huolehtivan yksin siitä.

Meillä  eletään vauvojen ehdoilla 24/7. Minä hoidan tytöt päivisin eikä siinä paljon ole vapaa-aikaa. Nyt sain tytöt nukkumaan samaan aikaan – sitä iloa kestänee korkeintaan puoli tuntia. Kun mies tulee kotiin, hän ottaa tytöt ja minä teen jotain muuta tunnin tai pari. Yhdessä syötämme iltasyötön ja kylvetämme tytöt ja pistämme nukkumaan. Sitten teemme ruokaa, syömme ja kaadumme sänkyyn.

Nyt nukumme eri huoneissa. Minä Myyn kanssa lastenhuoneessa ja mies Aurinkoisen kanssa makuuhuoneessa. Saamme nukuttua näin paremmin kun tytöt eivät herättele toisiaan. Romanttista 🙂

Huomenna meillä on hääpäivä ja anoppi tulee hoitamaan tyttöjä niin, että pääsemme lounaalle (mies on vapaalla) kahdestaan. Luksusta.

Edit. Tasan puoli tuntia siihen meni: Myy alkoi huutaa tuttia ja herätti Aurinkoisen. And the show must go on…

2 Responses to kaksosista

  1. em sanoo:

    Kyllä Suomessa on aika tiukka käytäntö kokemusteni perusteella sen suhteen, ettei alkioita siirretä useampia kerralla ensimmäisellä kahdella siirtokerralla silloin, kun alkiot ovat hyvälaatuisia. Aiheesta voi lukea esim. täältä http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo92831&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero. Heh, sori pitkä linkki. Meille esimerkiksi lääkäri yksityisellä puolella piti heti IVF-suunnittelukäynnillä saarnan kaksosraskauksien riskeistä ja yhden alkion siirron politiikasta.

    Meille esimerkiksi siirrettiin kaksi kertaa yksittäinen hyvälaatuinen alkio ilman minkäänlaista tulosta, ennen kun lääkäri alkoi suhtautua suopeammin kahden alkion siirtoon. Mutta vasta neljännellä siirtokerralla siirrettiin kaksi. Mutta samalla tavalla ajattelen kaksosista kuin sinäkin. Tämä on lottovoitto, ei todellakaan mikään itsestäänselvä asia, vaikka alkioita kohtuun siirrettiinkin kaksi. Kaksosraskaus on kerrassaan ihana sattuma, joka on jo tässä raskausaikana tuonut sitä kuuluisaa tuplaonnea sekä -huolta 🙂

  2. Mimmi sanoo:

    Virallinen käytäntö varmasti on tuo yhden alkion siirto. Olen vain kuullut niin monta tarinaa kahden alkion siirrosta (ja jopa kolmen) Suomessa, että vähän epäilen sitä, kuinka tiukasti yhden alkion siirrosta loppupeleissä pidetään kiinni.

    Ei täällä Tanskassakaan ihan tuosta vain (kai) kahta siirretä. Minä nyt olin niin ikäloppu, että eivät kai nähneet siinä niin isoa riskiä. Plus että meillä oli aina vaan ne kaksi sinnikästä alkiota siirrettävänä eikä yhtä pakasteta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: