heureka – unikoulu, joka toimii!

Isäni oli ostanut kirjan vauvojen ja pikkulasten uniongelmista, ”Unihiekkaa etsimässä”. Teos oli ilmeisesti tieto-Finlandiaehdokkaanakin, näin ainakin isä väitti. Selailin Suomessa ollessani artikkeleita eri tavoista nukuttaa vauvoja. Kävin läpi huudatustekniikkaa, pistäytymistekniikkaa ja tassuttelua. Huudatusmenetelmä tuntui vähän raa-alta, vaikka kirjan mukaan sillä ei ole todettu olevan mitään haittavaikutuksia + se on menetelmistä tehokkain. Tassuttelua on kokeiltu ja se on ollut yhtä tyhjän kanssa.

Olemme nyt soveltaneet pistäytymismenetelmää (luovasti soveltaen) tyttöjen nukuttamisessa ja se toimii loistavasti. Heureka! Laitamme tytöt sänkyyn ilman sen kummempia nukutusyrityksiä. Sängyssä he ”juttelevat”, kitisevät ja välillä kirkuvat – uni ei yleensä tule saman tien. Käymme makuuhuoneessa valikoiden – yleensä vain silloin, kun itku/kitinä alkaa olla sen kuulloista, että äitiä/isää tarvitaan. Muuten tytöt saavat jutella ja kitistä keskenään.

Emme kyttää kellosta pistäytymisvälejä vaan teemme käynnit ihan kuuntelemalla itkun/kitinän luonnetta. Yleensä emme joudu kovin montaa kertaa käymään sängyn luona – tytöt nukahtavat itsekseen. Mahtavaa! En todellakaan uskonut koko juttuun ja oli vaikea kuvitella, että tytöt nukahtaisivat jotenkin itsekseen etenkin, kun nukahtaminen ei tapahdu samaan aikaan ja toinen on vieressä häiritsemässä. Mutta kun sitkeästi annoimme heidän jutella juttunsa loppuun ja kitistä kitinänsä, niin kyllä – uni tuli loppujen lopuksi melko nopeasti. Ja ah, kuinka helposti meidän kannaltamme! Sinä aikana kun tytöt kertaavat päivän tapahtumat sängyssä, ehdimme aloittaa illallisen tekemisen ja 99% illoista saamme syödä sen totaalisen rauhassa.

 

 

 

2 Responses to heureka – unikoulu, joka toimii!

  1. em sanoo:

    Vautsi! Kuulostaa tosi hyvälle. Minäkin oon jonkun verran lukenut erilaisista unikouluista ja päätynyt siihen, että kaksosten kohdalla tekee vaan itselleen hallaa, jos opettaa heidät nukahtamaan esim vain sylissä hyssyttämiseen. Tietty sylihyssytys on tarpeen, jos on koliikkia tms. kovaa itkua aiheuttavaa, mutta sitten myöhemmin kyllä meilläkin varmasti otetaan lempeä unikoulu käyttöön.

  2. Mimmi sanoo:

    Kokeilemalla varmasti löytyy se itselle ja lapsille paras tapa. Alussa tuo sylihyssytys tuntuu luonnolliselta, kun ei halua huudattaa pieniä vauvoja. Meillä Myy vaati muutenkin paljon sylissä oloa ensimmäisinä kuukausina enkä olisi häntä halunnut huudattaa, niin pieni rääpäle hän oli. Nyt tytöt ovat jo kohta 6kk ja pystyvät kyllä itsenäiseen nukahtamiseen, kunhan siihen oppivat. Melkein joka ilta he siinä jo onnistuvatkin. Myy joskus kapinoi vastaan 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: