pään muoto

Myyn pään muoto on ihan muutaman kuukauden ikäisestä ollut ”epäkesko”. Olemme yrittäneet saada tyttöä nukkumaan kyljellään, huonoin tuloksin. Nyt se vasta onnistuu mutta onko se jo liian myöhäistä? Tyttö on nukkunut selällään ja pää on littana takaa. Lisäksi ihan ensimmäisinä kuukausina tyttö nukkui vain toisella kyljellä (kääntyi aina samalle puolelle, kun silmä vältti). Näin ollen pää ei ole edes tasaisen littana.

Nyt olemme saaneet tytön oppimaan nukkumaan toisella kyljellä ainakin suurimman osan ajasta. Toivottavasti se vielä auttaa. Vinkkejä ja kokemuksia otan vastaan. Olen tästä jo hieman stressaantunut vaikka kai tuo pään muoto tasaantuu tytön kasvaessa.

Jostainhan sitä täytyy aina se pieni stressi / huono omatunto kaivaa?

6 Responses to pään muoto

 1. Pepe sanoo:

  Ainakin tuo pään littanuus takaa on kai ihan yleistä vauvoilla, silloin kun ovat paljon selällään. Pään muoto muutenkin yleensä tasoittuu kun vauva alkaa enemmän liikkua ja olla pystyssä.

  Me käytiin kaksosten kanssa fysioterapiassa kahdeksan hoitokertaa lääkärin määräyksestä tuon pääjutun takia, mutta ymmärtääkseni meidän lääkäri oli tosi tarkka tässä ja esim. Suomessa neuvolassa ei todennäköisesti olisi mitenkään puututtu asiaan.

  Voimia stressin kanssa, ymmärrän tunteen:)

 2. Mimmi sanoo:

  Sen verran olen googlannut (sen saisi lailla kieltää) että tämä kallon epämuotoisuus on erityisen yleistä kaksosilla, jotka ovat ahtaassa tilassa koko raskauden ajan. Meidän tytöt olivat samassa asennossa koko 9 kuukautta – ei ihme, että pää on muotoutunut vähän miten sattuu…

  Nyt sitten tappelen Myyn joka kerta nukkumaan kyljellään. Joskus se menee ilman episodia, toisinaan (yleensä yöllä) me kehitetään oikein kunnon riita.

  Meille sanottiin, että voimme kyllä mennä lääkäriin ja toivoa fysioterapiaa, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä. Muodon piti korjaantua, kunhan yritämme edes silloin tällöin nukuttaa tyttö kyljelleen. No eipä auttanut. Saa nyt nähdä miten tämä onnistuu 6kk + ikäisen kanssa enää.

 3. Pepe sanoo:

  Asiasta kolmanteen rupesi kiinnostamaan tuo teidän lentomatka (en ehtinyt lukea sitä silloin kun kirjoitit siitä), eli saitko lentää kahden vauvan kanssa yksin? Normaalisti pitää olla yksi aikuinen sylilasta kohti, ainakin meille sanottiin näin (tosin teillä oli ehkä joku muu aikuinen mukana). Ja meille sanottiin vain, että samalla penkkirivillä ja puolella ei voi olla kahta syilasta ja niin lensimme samalla rivillä, mutta eri puolilla käytävää = kätevää hoitolaukkujen ym. kannalta. Ilmeisesti niitä ylimääräisiä happimaskeja on 1 per rivi+puoli.

 4. Mimmi sanoo:

  Mulla oli serkkutyttö mukana, eli en lentänyt yksin. Olisin kuitenkin saanut lentää yksin, jos olisin ostanut toiselle vauvalle paikan ja istuttanut hänet turvakaukaloon. Näin luki ainakin Norwegianin nettisaitilla.

  Tuo happinaamarijuttu tuli ilmi minullekin, kun yritin varata vierekkäisiä paikkoja. Istuimme myös käytävän molemmin puolin mennessä. Vähän jäi kyllä mietityttämään, että jos matkustaa yksin kahden vauvan kanssa, niin pitääkö se toinen sitten istuttaa jonnekin toiselle penkkiriville ventovieraiden viereen?

  Toisaalta kauhean kätevää – eiköhän se ventovieras ala hoitaa vauvaa, kun se aikansa siinä huutaa…

 5. onnipotkas sanoo:

  Moro,

  Myös meillä toisella kaksosista kuula oli aivan epäsopusuhtainen. Vasta nyt kunniakkaassa kuuden kuukauden iässä, kun päätä ei enää pidetä jatkuvasti tyynyllä ja nuppi pyörii kuin häkkyrä, kallo on tasaantunut.

  Mun fysioterapeutti, joka on myös kokenut (lasten) CST-terapeutti ja katselee työkseen erilaisia päitä, sanoi, että lapsen kallo on väistämättä lituska ja että kapea- ja pitkäpäisillä vauvoilla muoto oikein korostuu. Suurimmassa osassa tapauksista luonto hoitaa pään muodon kuosiin ennen toista ikävuotta, mutta kuulemma aikuisenkin kallonluut elävät craniosacraalipulssin eli aivo-selkäydinnestekierron sykleissä. Jos oot oikein uteliasta sorttia, niin kannata googlata CST. Siellä puhutaan hyvin paljon kallon luista ja saumoista, koska hoito perustuu pään kautta annettavaan hellävaraiseen mobilisointiin.

  Meillä Ellaa autettiin pysymään toisella poskella niin, että nukahtamisen jälkeen käänsin pään varovasti haluamalleni puolelle ja pistin vastakkaiselle pienen tyynyn, jottei nuppi lurpsahtaisi heti takaisin. Toimi sen verran hyvänä esteenä, että parissa viikossa hän oppi nukkumaan molemmilla poskilla. Myös sängyn kääntäminen niin, että hän joutui kääntämään päänsä vaikeampaan suuntaan, jotta näkisi mut nukahtaessaan, toimi oikein hienosti.

  Iloista vuodenvaihdetta!

  – Päivi
  Tuplatyttäret 07/11

 6. Mimmi sanoo:

  Me ollaan yritetty alusta asti saada Myyn päätä pysymään sillä oikealla puolella mutta tyttö oli niin sinnikäs, että kiemurteli itsensä mieleiseensä asentoon vaikka millä keinolla. Nyt, 6kk iässä, neiti on vasta oppinut nukkumaan kyljellään pienen tuen varassa.

  Myyn kallo on kolmion muotoinen. Onhan se jo tasoittunut siitä pahimmasta ja varmasti tulee tasoittumaan edelleen nyt, kun tyttö nukkuu oikeassa asennossa ja hereillä ollessaan jo ryömii pitkin lattioita eikä makaa hetkeäkään selällään.

  Ne tulevat mahdolliset kehityshäiriöt kiinnostaisi, jotta olisin tarkkana heti alusta alkaen. Jos niitä ongelmia tulee, siis. Tosin tutkimukset, jotka asiasta on tehty, eivät ole ihan selkeitä – tutkimusasetelmat ovat olleet vähän sinne päin noiden myöhempien ongelmien suhteen eikä välitöntä syy-yhteyttä näin olla voitu todistaa. Joka tapauksessa 2-3 tutkimusta totesi, että yli puolella tutkimuksessa olevista lapsista (joilla oli pään muodon kanssa ongelmia) sai myöhemmin vaikeuksia juuri puheen tai käytöksen osalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: