hysteerikkoko?

Tunnustaudun huolehtivaiseksi äiti-ihmiseksi. Tutustuin englantilaisiin, suomalaisiin ja norjalaisiin kirjoituksiin (lääkärien) tuosta pään epämuodostumisesta. Se onkin melko yleistä kaksosilla, jotka joutuvat asumaan ahtaassa kommuunissa koko raskausajan.

Epämuodostuma voi johtua ainakin kahdesta eri syystä: asennosta (siis raskausaika + selällään / samalla kyljellä makaaminen) tai sitten kallon ennenaikaisesta luutumisesta. Tämä on erittäin epäasiantuntijamainen lyhennelmä luetusta tiedosta. En laita linkkejäkään, kun haluan pysyä pois kyseisiltä sivuilta, jotta en huolestu enempää.

Sen verran huolestuin kuitenkin, että varasin ajan lääkärille. En ole  helposti hysteriaan taipuva henkilö. Olen nyt kärsivällisesti odotellut kolme kuukautta ja yrittänyt makuuttaa lasta oikeassa asennossa vikaa korjatakseni. Eipä ole auttanut.

Jos jotain olen oppinut lääkärien kanssa asioimisesta, niin se on se, että parempi on ottaa asioista selvää etukäteen ja haastaa lääkäri todistamaan epäilyni vääriksi. Onneksi osaan ilmaista asiani asiallisesti, eikä minua ole vielä toistaiseksi luokiteltu hysteerikoksi vaan kaikki tutkimukset on tehty toiveiteni mukaan (lähinnä lapsettomuus ja sen syiden tutkinta). Tämä pääasia (heh) on parempi tutkia nyt, sillä jos kyse olisi harvinaisesta luutumisesta, niin se pitää diagnosoida ajoissa.

Juhlitaan tässä nyt ensin joulut ja vaihdetaan vuotta Suomessa. Palaan arkeen ensi vuonna. Hyvää joulua ja uutta vuotta!!

Mainokset

7 Responses to hysteerikkoko?

 1. Tuuli sanoo:

  Olet mielestäni ihan oikealla linjalla. Kyseessä ei ole hysteria, vaan ihan asiallinen huolen aihe – ja mitä tulee lääkäreihin, niin en voisi olla kanssasi enempää samaa mieltä. Kai tuo pitää oppia ihan kantapään kautta, mutta itse en jätä enää mitään yksittäisen lääkärin mielipiteen varaan. Ihanaa joulua koko perheelle ja mahtavan onnellista vuotta 2012 🙂

 2. Mimmi sanoo:

  Lähes 90% noista pään vinoumista korjaantuu parin vuoden aikana mutta suuri osa lapsista kärsii siitä huolimatta taaperoiässä esim. puheongelmista, käyttäytymishäiriöistä tai motorisista ongelmista. Huolimatta siitä, että diagnosointivaiheessa (n. 6kk iässä) mitään ongelmia ei ole. Tuo kielipuoli on minulle tärkeä, sillä kaksikielisinä tytöillä on siinä haastetta jo ilman lisästressiäkin. Ja vaikka minulla on tietoa ja taitoa erityisopetuksesta, niin tanskan kielen suhteen en pysty auttamaan. Aion todellakin haastaa lääkärin vastaamaan jokaiseen kysymykseeni ja jos (kun) hän ei siihen pysty, saa luvan lähettää asiantuntijalle. Suomessa on yksi kirurgi, joka on erikoistunut näihin (Hukki). Ehkäpä otan häneen yhteyttä, jos tanskalaisista ei ole apua.

  Hirveän huolissani en vielä ole. Myyn vaiva ei ole paha (kasvot edestä symmetriset ja korvat samalla tasolla). Lisäksi hän nukkuu nyt kiltisti oikeassa asennossa, joten lisäpainetta päähän ei enää synny. Aurinkoisella on aivan pienen pieni vinouma. Hän yrittää kääntyä väkisin aina ”väärälle” kyljelle nukkumaan ja se ehkä voisi korjaantua jonkinlaisella fysioterapialla.

  Itse tässä tosiaan pitää olla tarkkana. Kaiken tämän tiedon olen saanut lukemalla lääketieteellisiä artikkeleja. Oma lääkärimme on kuitannut pään muodon pienenä kosmeettisena haittana, joka todennäköisesti tulee korjaantumaan ajan kuluessa. Voihan olla, että kyseessä onkin sellainen. Mutta se, että tiedän noista myöhemmistä ongelmista enemmän kuin mitä lääkäri, huolestuttaa. Tai sitten hän ei ole halunnut sanoa sitä ääneen, jotta en huolestu. Eiköhän se selviä, tammikuun tapaamisessa 🙂

 3. em sanoo:

  Voi kurjuus, inhottavaa tuollainen huoli. Kosmeettisestihan ongelma korjaantuu, kun vauvan hiukset kasvavat ja tuuheentuvat. Pidän peukkuja, että kyse on vaan ihan harmittomasta jutusta. Oliko Myy perätilassa? Mulla on molemmat vauvat perätilassa ja parkojen päät joutuvat ahtaalle. Perätilavauvoilla kuulemma pää jää myös usein pienemmäksi.

 4. Mimmi sanoo:

  Myy oli perätilassa, sen pää näkyi vatsan läpi ja jätti minulle raskausarvetkin – sen verran oli meikäläisen 157cm pitkänhuiskea runko venytettynä viimeisillä viikoilla.

  Pään muodon uskonkin korjaantuvan. Enemmän olen huolissani noista tulevista mahdollisista ongelmista. Tanskassa kun ei ole yhtä hieno koululaitos kuin Suomessa erityisopetuksen suhteen. Mutta eihän niitä ongelmia välttämättä edes tule ja turha kai hermoilla niistä etukäteen. Haluaisin vain kuulla joltain ekspertiltä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

 5. Kahdessa kulttuurissa sanoo:

  Hei! Mun on aivan pakko kirjoittaa tuosta kallon ennenaikaisesta luutumisesta, mistä mainitsit tekstissä. Aihe on aika tuttu, koska perhepiirissäni on siitä ”vaivasta kärsinyt” kaksi henkilöä. Kyseinen asia paljastui jo melko pian syntymän jälkeen. Jopa maallikko (kuten siis itse olen) huomasi, että päässä ei ole kaikki kuten normaalisti. On siis hyvin eri asia kuin pään muotoutuminen nukkumisen tms. seurauksena. Tai ainakin siis näin näillä vauvoilla oli. Molemmilla asia on korjattiin leikkauksessa, taisivat olla puolen vuoden vanhoja, kun leikattiin. Muistona leikkauksesta on vain arpi, kasvuun, kehitykseen tms. se ei vaikuttanut millään tavalla. Jos haluat tietää asiasta enemmän tms. voit vaikka laittaa sähköpostia. En yksityiskohtaisesti halua aiheesta kirjoittaa.

 6. Mimmi sanoo:

  Hei kahdessa kulttuurissa! Lukemani perusteella noita luutumisongelmia on monenmoisia. Siis paljon riippuu siitä mikä sauma tai kuinka monta on luutunut. Mutta kyllä minä uskon, että meidän tyttöjen pään muodot johtuu ahtaista elinoloista raskausaikana ja sen jälkeen nukkumisasennosta. Nuo luutumisongelmat pitäisi diagnosoida röntgenissä / skannauksessa. En usko, että saan heti ensi istumalta lähetettä sellaiseen. Enkä aio vaatiakaan – kaipa nuo kallot tuosta pyöristyy, kun tytöt kasvaa.

  Kiva kuulla, ettei perheessäsi vaiva aiheuttanut kuitenkaan mitään myöhempää harmia puheen tai muun kehityksen kannalta!

 7. Mimmi sanoo:

  Ja vielä: kirjoittelen sulle henk. koht lisää, jos huomisen lääkärikäynnin jälkeen jää vielä jotain mietityttämään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: