privaatisti

Ilmoitimme tytöt tarhaan ennen kuin he täyttivät 4kk, koska systeemi täällä sen vaatii. Jonossa ollaan ja muistaakseni anoin paikkaa joskus ensi kesäksi.

Mutta jotta tulevaisuus ei olisi tyttöjen sosiaalistumisen kannalta liian avoin, niin ilmoitimme heidät yksityiskouluun 6kk iässä. Jep. Ja olimme vähän myöhässäkin vielä.

Kööpenhaminalaislapsista lähes 30% käy yksityiskoulua kun luku koko maassa on noin 15%. Yksityiskoulut kustannetaan valtion (n. 70%) ja vanhempien (n.30%) rahoista. Tällä hetkellä vanhempien osuus on koulusta riippuen noin 100-150€/kk. Per ipana.

Miksi valitsimme yksityiskoulun? En usko että opetuksen taso sinänsä olisi huomattavasti parempi yksityiskoulussa verrattuna valtion peruskouluun. Yksityiskouluilla on kuitenkin paljon enemmän mahdollisuuksia puuttua häiriötekijöihin. En halua kirjoittaa mitään ”totuuksia” asiasta, koska en ole ollut tanskalaisessa koulussa edes vieraana. Tuttavamme on kuitenkin yksityiskoulussa opettajana ja hänen kauttaan olen kuullut miten ainakin siinä kyseisessä koulussa järjestyshäiriöihin suhtaudutaan. Koululla on selkeät säännöt ja jos niitä rikotaan, seuraa rangaistus. Jos rike on tarpeeksi suuri (kuten kun esimerkiksi kaksi oppilasta varasti erään opettajan henkilöllisyyden ja tekivät hänelle facebook-tilin kirjoittaen mitä järjettömämpiä juttuja statuksiin ym.), niin siitä seuraa erottaminen koulusta. Selkeät säännöt ja syy-seuraamusmetodit toimivat.

Tästä syystä halusin ilmoittaa tytöt yksityiskouluun. Jos oppitunneille ja kouluun saadaan yksityistämisellä parempi rauha ja ilmapiiri, niin maksan sitten siitä ylimääräistä. Sillä on vaan niin suuri merkitys. Ja siitä minulla on omakohtaista kokemusta, niin entisenä ongelmaoppilaana kuin myöhemmin nuorten aikuisten opettajana (minä kutsuin heitä tosin myöhäisteineiksi, ei 16-20 vuotiaita voi vielä aikuisiksi kutsua, vai voiko?)

Eri asia on sitten se, missä me kuuden vuoden kuluttua asumme, mitä yksityiskoulu silloin vanhemmille maksaa ja meneekö tytöt ylipäätään kyseiseen kouluun. Tällä hetkellä keskustellaan kovasti siitä, että valtion osuus pitäisi olla paljon pienempi.

Jos joku haluaa tanskaksi aiheesta lukea, niin juttua löytyy ainakin täältä.

Mainokset

4 Responses to privaatisti

 1. Kata sanoo:

  Koulun ilmapiirillä on tosiaan väliä. Lapset oppivat mitä oppivat mutta jos pelottaa tai on jatkuvasti rauhatonta niin eivät todennäköisemmin opi mitään eikä koulun sosiaalinen tehtäväkään pääse toteutumaan.

  Kiitos muuten – inspiroiduin tämän sun kirjoituksen myötä miettimään omassa blogissani tänään meidän kulmien koulujuttuja 🙂

 2. Mimmi sanoo:

  Totta. Toistaiseksi yksityiskoulu täällä Tanskassa on halpaa luksusta. En kyllä usko, että kuuden vuoden kuluttua tilanne olisi enää sama. Mutta ollaan nyt ainakin ilmoitettu tytöt kouluun 🙂

 3. Satu sanoo:

  Meidänkin muksu (3kk) on nyt ilmoitettu tarhaan. Huh. Jos tarhapaikan saamme, joudumme tosin makselemaan siitä jo elokuulta, vaikka neiti ei tarhan ovista astuisi sisään kuin vasta seuraavana tammikuuna. Tuo yksityiskoulu kuulostaa kyllä erinomaiselta vaihtoehdolta, jota voisin itsekin harkita jos vaihtoehtoja olisi.

 4. Mimmi sanoo:

  Mitä tarhapaikka Norjassa maksaa? Me tulemme maksamaan kahdesta paikasta noin 600€ kuussa.

  Vähän epäilen, että siinä vaiheessa kun meidän ipanat menee kouluun, yksityinen maksaa niin paljon ettei meillä ole siihen varaa. Paitsi jos mies tekee jonkun urapyrähdyksen. Mun ”ura” taitaa keskittyä tähän kodin pystyssä pitämiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s