fakta homma

Myy kaivoi lehtikorista tanskalaisen vauvalehden. Sain niitä raskaana ollessani ison kasan ystäviltä mutta paria lehteä selailtuani ne jäivät lehtikoriin odottamaan kiinnostukseni kohoamista. Sitä ei ole tapahtunut mutta nyt lehteä poimiessani silmiini osui otsikko kaksosista. Päätin vilkaista artikkelia. (Vores Børn 03/2010)

Vihreässä laatikossa oli pitkä litania kaksosfaktaa. Kaksosia syntyy tuplasti enemmän kuin 10v sitten jne. Mielenkiintoinen fakta oli se, että 6kk vanhojen kaksosten äidillä on päivittäin keskimäärin 110min leikkiaikaa (yhteisesti) lasten kanssa kun taas singleäidillä leikkiaikaa on 240min. Morkkis – en todellakaan ”leiki” lasten kanssa 110 minuuttia päivässä.

Artikkelissa oli haastateltu psykologia, joka antoi neuvoja kaksosten vanhemmille. Näistä neuvoista viisi oli laitettu punaisella erikseen isolla omaan osioonsa:

1. Näe vaivaa huomataksesi kaksosten eroavaisuudet. Kutsu heitä heidän oikeilla nimillään. (no shit, milläs sitten?)

2. Puhu yhdelle lapselle. Älä sano ”oletteko janoisia” vaan ”oletko janoinen”

3. Älä koskaan anna yhteislahjoja.

4. Älä kutsu kaksosia ”kaksosiksi” vaan kutsu heitä nimillä.

5. Älä koskaan vertaile lapsia keskenään varsinkaan kun he ovat läsnä.

Nämä neuvothan nyt pätisivät kai ”tavallisiin” sisaruksiinkin. Toki ymmärrän sen, että kaksoset herättävät eri tavalla huomiota ja heidät usein niputetaan yhdeksi yksiköksi. Identtisillä kaksosilla tämä ”ongelma” on eniten tapetilla. Helpoimmalla pääsee tyttö-poika kaksoset, koska sukupuoli toimii luonnollisena erottajana. Joka tapauksessa yksilöllisyyttä pitäisi artikkelissa haastatellun psykologin mukaan korostaa ja kannustaa mutta samalla kaksosuutta ja kaksosten keskinäistä erityistä sidettä ja suhdetta pitää kunnioittaa ja ymmärtää. Lapsille olisi hyvä antaa erikseen omaa aikaa jomman kumman vanhemman kanssa, jos se vain jotenkin on mahdollista.

Oma isäni on kaksonen ja he kulkivat koulussa ja kotona velipoikansa kanssa enemmän tai vähemmän yhtenä yksikkönä. Toinen keksi kepposet ja toinen sitten toteutti ne. Aivot ja lihaksen ikään kuin kahdessa erillisessä paketissa. Ei viiskytluvulla mietitty kaksosten yksilöllistä kehittymistä mutta kyllä heistä kasvoi ihan erilliset ihmiset ilman identiteettikriisejä.

Eiköhän tästä(kin) selvitä maalaisjärjellä. Asiaa auttaa toki se, että tytöt ovat selkeästi erilaisia luonteeltaan. Ei tulisi mieleenkään niputtaa heitä ”kaksosiksi” eikä sitä ole tehnyt sukulaisetkaan. Tuo erottaminen pitää ehkä toteuttaa. Meillä tytöt eivät ole juuri olleet erossa toisistaan. Jospa käyn kaupassa toisen tytön kanssa viikonloppuna ja isä saa hoitaa toista kotona.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: