sosiaalistumista

Sain kuin sainkin itseni ja tytöt äitiryhmään viime viikolla. Matka taittui julkisilla helposti ja vaivattomasti. Sain ahdettua Myyn babybjörniin ja heitin toiselle olalle hoitolaukun, toiselle Aurinkoisen. Sitten vaan portaat ylös ja kerhotiloihin. Myy riemastui muiden lapsien läsnäolosta. Konttasi reippaasti muiden leikkien keskelle, hymyili kaikille ja jäi paikalleen istumaan. Aurinkoinen pysytteli aluksi äidin lähellä mutta uskaltautui hieman totuteltuaan jo lähtemään tutkimusretkille yksin. Ja sitten tytöt olivatkin hukkateillä vuorotellen. Aina kun sain jonkun äidin kanssa jutun juurta aloiteltua, niin jompi kumpi tytöistä olikin jo nurkan takana ”kadoksissa”.

Tämän kokemuksen perusteella tuli sellainen fiilis, että ehkäpä nuo jo nauttisivat päiväkodin muista lapsista ja seurasta. Sitten taas toisaalta kauhistuttaa ajatuskin – täkäläisen uuden uutukaisen väitöskirjan mukaan Kööpenhaminan päiväkodit ovat ankeita mestoja. En nyt itse väikkäriä ole lukenut mutta lehtikirjoituksia aiheesta jonkin verran. Niiden mukaan päiväkotien henkilökunta ja johto on suoraan sanottuna epäammattimaisia ja ei-motivoituneita työhönsä. Ja tänään yksi lehti kirjoitti pitkät pätkät lastentarhanhoitajien koulutuksesta – tai siis lähinnä sen olemattomuudesta.

Eihän sitä oikeasti tosiaan tiedä, mitä siellä päiväkodissa tapahtuu. Eihän ne huonot hoitajat todennäköisesti niille vanhemmille huuda ja vittuile. Ja kyllä kaikkien hoitopaikkojen kotisivuilla johto todistelee pedagogista osaamistaan ja suunnitelmia on jos jonkinlaisen näkemyksen mukaan. Tulee mieleen omat opettaja-ajat ja se, kuinka kaukana todellisuudesta monien vanhempien käsitykset olikaan koulunkäynnistä ja siitä, mitä ne heidän (jo lähes aikuiset) lapsukaiset siellä tekivätkään.

No, mutta äitiryhmään lähden toistekin. Ja kyllä nuo meidän tytöt sinne päiväkotiinkin jonain päivänä joutuu. Kai ne siitä traumasta sitten joskus selviää.

4 Responses to sosiaalistumista

 1. Satu VW sanoo:

  Kiva kuulla että liikkuminen kahden pienen kanssa sujui vaivattomasti! Meidän mini ei saanut päiväkotipaikkaa, ainakaan vielä. Etusijalla kun ovat ne, jotka täyttävät elokuuhun mennessä vuoden. Ja loppuvuoden lapsille Norja ei edes takaa hoitopaikkaa, ennen kuin sitten seuraavana vuonna kun minikin on melkein 2-v! Saapi nähdä mitä meillä tehdään tammikuussa… Onneksi siihen on vielä vähän aikaa, tässä ehtii turvautua tuohon ”siihen on vielä aikaa” ajatukseen monta kertaa! 🙂 Oletko muuten käynyt tutustumassa paikallisiin päiväkoteihin? Ja menevätkö ne alueittain vai saatteko itse valita mihin haluaisitte muksut laittaa?

 2. Itseänikin mietityttää päivähoito juuri nyt, poika menee syyskuussa tarhaan 2 vuotta täytettyään. Kauhutarinoita päiväkodeista liikkuu yllin kyllin, vaikka kyllä aivan varmasti on olemassa päiväkoteja jotka toteuttavat ihannetta. Oma suosikkini tällä hetkellä on perhepäivähoito tai ehkä ryhmäperhepäiväkoti. Saas nähdä mihin saadaan paikka. Onneksi meillä on isovanhempia ja ystäviä joiden hoitoapuun voidaan lyhytkestoisesti turvata jos kunnallinen vaihtoehto ei tyydytä meitä.

 3. Mimmi sanoo:

  Me käytiin useammassa paikassa tutustumassa. Valittiin 2 suosikkia lähinnä sijainnin ja paikan fiiliksen mukaan. En ole yhtään katsonut, kuinka ”toivottomalta” jonotustilanne näyttää. Periaatteessa täällä on hoitotakuu, eli se paikka pitäisi kyllä löytyä. Mutta tällä hetkellä tuntuu siltä, että jos mulle ei tyrkytetä kiinnostavaa työtä, niin jään kotiin.

 4. Hilla sanoo:

  Nää on niin näitä. Mua kanssa jännittää, saadaanko kääpiölle syksyllä (silloin 1,5 v.) paikka hyvästä päiväkodista, vai heitetäänkö se herra Murphyn meiningeillä lähiseudun ankeimpaan lapsinarikkaan. Jos näin, tai jos päiväkotielämä muuten alkaa ankeasti, olen henkisesti vään valmistautunut sanomaan itseni irti ja jäämään kotiin. Töihin palaaminen on ollut mulle hyväksi, mutta on silti tärkeämpää, ettei hoitoon meneminen ole perilliselle pahaksi.

  Sithän sen näkee. Eihän kukaan ole uutisoimassa, miten kivasti asiat kuitenkin useimmissa päiväkodeissa (ainakin täällä emämaassa) ovat, eikä varsinkaan kiittelemässä omistautunutta henkilökuntaa, jota varmasti kuitenkin suuri osa on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: