päiviä

Huomenna on elämäni ensimmäinen äitienpäivä. Tanskassa sitä ei noteerata sillä intensiteetillä kuin Suomessa. Toki kadulla näkee joitain lahjaideoita tyyliin ”osta äidille suklaata” mutta täällä ei onneksi ole samanlaista lahjahysteriaa kuin Suomessa. Mieheni ei edes tietäisi mikä päivä huomenna on, jos en olisi hienovaraisesti (kirjoittaa hän, ironisesti) muistuttanut. Shampanja on näköjään laitettu kylmenemään, eli jotain on mennyt perille.

Itse asiassa kyseinen päivä aiheutti minulle paljon enemmän väristyksiä viime vuonna, ollessani viimeisilläni raskaana, kuin nyt. Äitiyttä eletään joka päivä ja olen siitä myös kiitollinen, ainakin melkein joka päivä. En kaipaa lahjoja, jotka on ostettu kiireellä, stressissä. Tuo shampanja riittää, pitkä aamu-uni ja ehkä se aamiainenkin. Saa nähdä millainen äitienpäivätraditio meidän perheeseemme muodostuu. Täällä sitä ei määritä ympäristö, vaan saan todennäköisesti itse ohjailla päivälle ääriviivat. Taidan haluta siitä perhepäivän, jolloin teemme jotain yhdessä. Jotain, josta kaikki saa irti jotain. En vain minä, tai vain lapset. Aika näyttää mitä se jokin sitten pitää sisällään.

Tänään vietetään lapsettomien lauantaita. Ne muutamat kirjoitukset, joita luin aiheesta päivän suomalaisista nettilehdistä, aiheutti vain ärtymystä. Ihmisien on ilmeisenkin mahdoton ymmärtää lapsettomuuden syvimpiä tuntoja, jos ajatus omasta lapsettomuudesta ei ole ollut tapetilla. Jos nyt saisin lohduttaa omaa itseäni lapsettomana, sanoisin, että kyllä se elämä voi olla hyvää ja täyttä elämää ilman lapsiakin. En minä sitä uskoisi ja kommentti ärsyttäisi. Mutta sitä mieltä minä olen nyt, äitinä.

 

2 Responses to päiviä

  1. Satu VW sanoo:

    Hyvää äitienpäivää! Minulla se on jo toinen, vaikka vauva on vasta 6kk. 🙂 Ekoja ”juhlittiin” Norjassa, tokaa nyt Suomessa. Me olemme mieheni kanssa sopineet että juhlimme aina sen maan mukaan missä olemme. Yritimme yhdessä tänään muistella mitä teimme Norjan äitienpäivänä helmikuussa mutta emme kumpikaan muistaneet. Mieheni mukaan ”teimme kuitenkin jotain”. Hyväksytään se. Eli traditiot ovat vähän vielä hukassa mutta minäkään en haluaisi mitään turhia lahjoja, yhdessäolo on niin paljon tärkeämpää! Tuota shampanjaa voisin kyllä ehdottaa ensi vuonna. 🙂

  2. Satu VW sanoo:

    Missä olemme = missä asumme…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: