neuvoton

Kun luen suomessa asuvien äitien neuvola-kokemuksista, alkaa väkisinkin hymyilyttää. Puhutaan käyristä, ruokasuosituksista ja kaikenlaisista pinsettiotteista tai muista jutuista, joita lapset osaa tai ei osaa.

Täällä Tanskassa ei siis ole neuvolaa vaan kotona käy terveydenhoitaja. On aika arpatouhua millaisen tädin sitä kontolleen saa. Tämä terveyssisar käy alussa usein, sitten harvemmin ja tyttöjen täytettyä 10kk naista ei ole meillä näkynyt. Kertoi silloin lähettävänsä kirjeen ja tulevansa 1.5v tyttöjä katsomaan.

Yksi testi on tehty, se mittasi mahdollista autismia. Muita ”kokeita” ei ole suoritettu eikä lasten osaamista kyselty. Raskaana ollessani en saanut ainoatakaan ruokavalioon liittyvää varoitusta tai ohjetta. Lasten syömisiä kytättiin alussa määrällisesti, jotta pienet vauvat lähtivät kunnolla kasvamaan. Kun kasvun katsottiin olevan ihan ookoo, ruokailun tarkkailu lopetettiin, siihen itse asiassa kehoitettiin. En ole kuullut mistään suosituksista, kuinka paljon vuoden ikäisen pitäisi juoda esimerkiksi maitoa tai olla syömättä suolaa/kovia rasvoja. Jos itse osaa kysyä jotain näihin liittyvää, vastauksia toki saa. Mutta ei todellakaan mitään tarkkoja taulukoita tai kirjallista dokumenttia 🙂

Olen luovinut suomalaisten suositusten ja tanskalaisen ”kyllä se siitä” systeemin välimaastoissa. Tänään syötiin eineslihapullia ja hyvin suolattua perunamuusia. Jälkkäriksi sentään luomuluumuja.

 

2 Responses to neuvoton

  1. Sydänjää sanoo:

    Meidän neuvolassamme ei ole tehty testejä, ei puhuttu sen kummemmin ruokasuosituksista eikä taidoistakaan. Rentoa meininkiä. Hämmästyttää kuulla, että jaetaan taulukoita ym. Mulle on nämä lapsen ruokajutut olleet jotenkin vaikeita eli olisin kaivannutkin jotain tietoa.

  2. Mimmi sanoo:

    Minä en ole onneksi tarvinnut tai kaivannut tietoa. Sen verran oli tuoreita äitejä ympärillä, että olin ehtinyt kai jotain omaksua tietämättäni. Ja tytöt olivat soseilun sun muun suhteen melko iisejä ja minä otin takapakit aika rennosti, kun tytöt kasvoivat kuitenkin koko ajan.

    Käyriä näin nyt viime kerralla lääkärissä. Tytöt kasvavat hitaasti ja siksi heitä tarkkaillaan. Tarkkaillaan siis mittaamalla heidät lääkärissä noin kolmen kuukauden välein. Sitten lääkäri syöttää mitat koneelle, kone tekee käyrän, ja lääkäri toteaa, että alakäyrillä mennään mutta ethän säkään mikään jättiläinen ole (ja katsoo minua, 158cm). Tulkaa nyt kuitenkin kolmen kuukauden päästä uudelleen, varmuuden vuoksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: