kielikasvatusta

Olen nyt viikon sisällä tavannut useampia kaksikielisiä tai kaksikielisiksi kasvavia lapsia leikkipuistokeikoillamme. Kaikki lapset ovat vaan olleet niin pieniä, että eivät juuri vielä puhu mitään kieltä. Tunnen useampia kaksikielisiä perheitä ja niiden perusteella voin sanoa, että kaksi kieltä opitaan moni eri tavoin. Osassa perheitä toinen kieli on todella ja huomattavasti kakkoskielen asemassa eikä sitä käytetä kuin pakon alla. Joissain perheissä taas kaksi kieltä ovat kuta kuinkin tasavertaisia. Molempia puhutaan ja käytetään päivittäin. Vanhempien lähestymistavat kaksikielisyyteen poikkeavat hurjasti. Jotkut työstävät kaksikielisyyttä alusta alkaen, toiset puhuvat omia äidinkieliään lapsilleen mutta eivät panosta kieliin sen enempää.

Itse olen alkanut miettiä eri keinoja vahvistaa suomenkielen oppimista. Haluaisin, että lapset oppisivat puhumaan suomea sujuvasti ja myös käyttäisivät sitä puhuessaan minulle. Paras keino (sen lisäksi, että itse puhuu suomea lapsille) olisi varmasti hakeutua suomenkieliseen seuraan niin usein kuin mahdollista. Se täällä Tanskassa onneksi onnistuu, jos vaan haluaa. Harkitsen myös tv-kaistan hankkimista. Sen avulla ilmeisestikin voisi katsoa suomalaisia lastenohjelmia.

Kun vaan jaksaisi alkaa puuhaamaan tätäkin asiaa. Pieni projekti mutta kuitenkin, ihan liian uuvuttava tällaiselle humanistille, joka ahdistuu ajatuksestakin askarrella jotain nettiteeveeviritystä televisiossa näkyväksi.

7 Responses to kielikasvatusta

 1. Kata sanoo:

  Eikö se TV-kaista joutunut juuri oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista epäiltynä? Ei ehkä siis paras ratkaisu lasten kaksikielisyyden tukemiseen jos kaatuu alkuunsa koko palvelu! Ylen nettisivujen kautta voisi toisaalta ehkä katsoa Ylellä näkyviä lastenohjelmia myös Suomen ulkopuolella? En ole tuosta ihan varma kyllä.

  Me puhumme johdonmukaisesti omia kieliämme kolmikielisille lapsillemme. Luemme kirjoja omilla kielillämme ja katselemme silloin tällöin DVD:itäkin, mutta emme ole tehneet kieliasiasta mitään erityistä arjen projektia. Meille kommunikaatio on tärkeitä ja kielet siinä sitten sinänsä toissijaisia. Ihan hyvin ollaan edetty näin: nelivuotias poika puhuu tosi hyvin ympäristön kieltä englantia ja äidinkieltään suomea ja aika hyvin myös isänkieltä italiaa. Kaksivuotias tyttömme puhuu ennen kaikkea englantia tällä hetkellä, mutta niin hämmentävän hyvin kaksivuotiaaksi etten usko kahden muun kielen aktiivisen omaksumisen koituvan kovin vaikeaksi hänellekään.

  Samankielinen seura on mielestäni kielen omaksumisessa ensisijaisen tärkeää. DVD:t ja televisio-ohjelmat eivät niinkään meidän kokemuksen mukaan auta kuin se, että kuulee ympärillä kieltä eri ihmisten puhumana.

 2. Kata sanoo:

  Piti tietysti sanomani, että kommunikaatio on meille tärkeiNtä…

 3. Mimmi sanoo:

  Jep. Lapsi oppii kielen vuorovaikutuksessa ja nimenomaan alussa kahdenkeskisessä vuorovaikutuksessa. Teillä ei varmasti suomen kanssa ole ongelmaa, kun olet kotona ja puhut lapsille suomea. Television vaikutusta kielenoppimiseen on tutkittu eikä sillä tutkimusten mukaan tosiaan ole vaikutusta. Ajattelin lähinnä, että sitten joskus myöhemmin (kun kieli on jotenkin hallussa) se ylläpitäisi opittua.

  Isoin kysymys lienee se, kuinka paljon haluaisin tyttöjen oppivan kieltä ja millä tasolla. Tiedän muutaman suomalaisperheen täällä Tanskassa, joiden esiteini-ikäiset lapset ovat unohtamassa suomen, koska kontaktit äidin/isän kotimaahan ovat harvoja ja kaikki paikalliset kontaktit ovat tanskalaisia.

  Olen jonkin verran tätä kielenoppimisen dynamiikkaa joutunut pääopintojeni ohella opiskelemaan. Siksi ehkä pohdinkin tätä enemmän kuin suurin osa kaksikielisistä/monikielisistä perheistä 🙂 En minä mitään strategiasuunnitelmaa sentään puolitoistavuotiaille ole tekemässä. Mutta minkäs tälle ammatiminälleen voi. Kerran lingvisti, aina lingvisti – mitään kielen oppimiseen tai käyttämiseen liittyvää ei voi olla analysoimatta..

 4. Tuplamamma sanoo:

  Hei!

  Tove Skutnabb-Kangas on kirjoittanut lukuisia teoksia liittyen muun muassa kaksikielisyyteen ja vähemmistökielen asemaan. Hän on suomalainen, asuu nyt Tanskassa. Kannattaa perehtyä!

 5. Satu VW sanoo:

  Mielenkiintoinen postaus, nämä ovat asioita mitä olen itsekin tässä miettinyt! Meillä mini taitaa muutamat suomenkielen sanat jo, ja sitten se loppu onkin hänen omaa salakieltään…

  Minin lähistöllä asuva kummi on suomalainen, mutta siihen se suomalainen seura sitten loppuukin. Olen miettinyt pitäisiköhän meidän lähteä käymään Oslossa kerran kuukaudessa Suomi-seuran jutuissa kun neiti on vähän vanhempi, mutta en ole varma onko siitä niin erikoisesti hyötyä.

  Tällä hetkellä lueskelen hänelle suomeksi kirjoja ja toistelen esineiden nimiä kun hän niitä osoittaa, mutta nyt tarhan alettua hän tietenkin oppii siellä norjaa pitkät päivät ja kotona sitten sekoitetaan suomea ja englantia…

  TVKaistasta sen verran että en tiedä mitä taustalla tapahtuu mutta itse olen käyttänyt palvelua useamman vuoden ajan ja hyvin toimii! Sieltähän voi tilata päivän tai vuoden kerrallaan, ihan miten haluaa.

  Ja kirjoittele aiheesta enemmänkin jos keksit hyviä toimivia konsteja kielenopetukseen! 🙂

 6. Juu jos keksit hyviä konsteja, niin muakin kiinnostaa. Lähinnä mun puheesta toi meidän tyttö on toistaseks oppinut, ja sen lisäksi:
  – Näytän dvd:itä ja youtube-pätkiä (esim. nalle luppakorva) suomeksi
  – Soitan ainakin kerran tai pari viikossa Suomeen isovanhemmilleni Skypen kautta, ja tyttö on osittain siinä jutustelussa mukana. Skypetän iPad:illa, niin liikun mukana jos tyttö vaihtaa huonetta. Tyttöni jutustelee pikkusen isovanhempieni kanssa siinä samalla, ja välillä laulavatkin yhdessä.
  – Mun ois tarkotus etsiä suomenkielisiä App:ejä iPad:iin, sellasia missä toistellaan sanoja. iPad on tosi hitti lelu, ja kovin innokkaasti tyttö toistelee niitä sanoja mitä on esim. muistipeleissä, mutta meillä on vaan englannin- ja tanskankielisiä.
  – Sit kun tyttö on vähän isompi niin ajateltiin kokeilla niitä Kööpenhaminan Suomalaisen seuran Pikku-Leijonia, siellä voi harrastaa liikuntaa suomalaisessa porukassa.

  Tota kaistaa pitäisi kokeilla, varsinkin jos saatais se yhdistettyä meidän telkkariin, ettei tartte kattoa tietokoneella (meillä on kone vierashuoneessa, mutta siellä ei viihdytä kauaa, eli olkkariin pitäis saada).

 7. Leidi sanoo:

  Tv-kaista on testattu ja humanisti-yhteensopivaksi todettu. Käytin sitä paljonkin ekoina kuukausina, kun paikallisen telkkarin dubatut ohjelmat ottivat päähän. Ylen ja muidenkin kanavien ohjelmia voi katsoa myös netistä, mutta kaikki ohjelmat eiväy ulkomailla näy, ainakaan ulkomaiset sarjat ja formaattiohjelmat, siksi olen tykännyt tuosta Tv-kaistasts.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: