koulutusta

Olen ollut kuukauden verran sijaisena paikallisessa koulussa. Koulu on yksityiskoulu ja sijaitsee keskellä hyvää asutusaluetta.

Kun meillä oli yläasteella sijainen, saimme heidät ainakin kerran juoksemaan ulos luokasta ja hakemaan rehtorin paikalle. Odotin vähintään samanlaista vastaanottoa astellessani ensimmäistä kertaa koululle.

Totuus oli toisenlainen. Lapset käyttäytyvät hyvin ja olen hermostunut vain kerran. Silloinkin alle viiden minuutin monologi hyvästä käytöksestä riitti korjaamaan tilanteen.

Tanskalaiset eivät pärjää PISA-tuloksissa järin hyvin mutta kouluviihtyvyys on maailman ykkösluokkaa. Kouluun tullaan mielellään. Tässä sijaistamassani koulussa panostetaankin käyttäytymiseen ja toisten kunnioittamiseen vähintään yhtä paljon kuin itse oppiaineeseen. Oppitunteja menee koko ajan kaikenlaiseen oheishömppään, kuten tanssiaisiin, projektiviikkoihin tai karnevaaleihin.

Suullisia kokeita ja esityksiä on jatkuvasti. Ryhmätyöskentely on tärkeää ja siihen panostetaan. Ketään ei jätetä ryhmän ulkopuolelle. Se luokan outolintukin otetaan aina mukaan eikä sille naureskella, edes selän takana. Oppilaat tuntevat toisensa, opettajat tuntevat oppilaansa ja mikä tärkeintä – he tuntevat myös oppilaiden vanhemmat. Koulun ja kodin yhteydenpito on jatkuvaa ja (minusta) aika pienistäkin käytösrikkeistä raportoidaan kotiin välittömästi.

Tiedän, tämä koulu on sijaintinsa vuoksi ns. parempi koulu. Yksityiskoulu sinänsä ei takaa mitään – Tanskassa niitä on paljon eikä ne valtion tuen vuoksi maksa vanhemmille maltaita. Olemme ilmoittaneet tytöt tähän kouluun jo heidän ollessaan puolivuotiaita. Todennäköisesti he eivät mene kyseiseen kouluun, sillä meillä ei tule olemaan varaa ostaa haluamaamme asuntoa tältä alueelta. Mutta kokemukseni tästä koulusta vahvisti kyllä sen, että tulevan asuntomme on oltava hyvän koulun lähellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: